Home
 

XML Browser - XPath & Text Search

Проблема, който решава един разработчик използващ XML, е как да намери нещо в огромен куп от XML файлове - от порядъка на стотици или хиляди. Разбира се, винаги може да се използва текстово търсене, но това е много неефективен начин. Точно същото е като да се ползва текстово търсене вместо SQL заявка, когато се търси в база данни.

Например, да си представим, че имате стотици XML файлове с информация за книги и желаете сред тях да откриете онези написани от определен автор. Чрез търсене на текст може да постигнете резултат, но ако се добави още едно условие - например, ако Ви интересуват само написаните след определена година или струващите по-малко от определена сума, тогава задачата става сложна и търсенето може да Ви отнеме часове.

Обаче ако използвате XPath нещата стават съвсем прости. Тогава може да изпълните една заявка за търсене сред всичките файлове, каквато е например тази:


//book[ ( @Author = 'Richard' ) and ( @Year > 2002 ) and ( @Price < 20 ) ]

За секунди намирате информацията. Точно това се постига с програмата XMLBrowser.

Програмата предлага „Find in Files” и „Quick Find” (локално търсене). Резултата от XPath заявката може удобно да се трасира (browse-ва), и при желание файловете да се редактират чрез външен редактор.За да инсталирате XmlBrowser разрахивирайте и стартирайте Setup.exe.

Програмата изисква Microsoft .NET Framework Version 2.0

Приятна работа!

Очакваме вашите коментари и въпроси на xmlbrowser.support@grafixoft.com


 

Copyright© 2024 Графиксофт ООД //всички права запазени